* Blog


* Últimos mensajes


* Temas mas recientes

Re:PPCC: Pisitófilos Creditófagos. Invierno 2025 por Cadavre Exquis
[Hoy a las 09:32:20]


El fin del trabajo por Cadavre Exquis
[Hoy a las 09:07:16]


STEM por Cadavre Exquis
[Hoy a las 09:05:02]


A brave new world: La sociedad por venir por pollo
[Diciembre 23, 2024, 10:49:09 am]


Coches electricos por Cadavre Exquis
[Diciembre 23, 2024, 08:49:17 am]


AGI por Cadavre Exquis
[Diciembre 21, 2024, 22:32:29 pm]


PPCC: Pisitófilos Creditófagos. Otoño 2024 por sudden and sharp
[Diciembre 21, 2024, 16:33:09 pm]


Autor Tema: MONSANTO CONDENADA en FRANCIA por la INTOXICACIÓN DE UN AGRICULTOR !!!!!!!!  (Leído 20009 veces)

0 Usuarios y 3 Visitantes están viendo este tema.

Kapu

  • Ojiplático
  • *
  • Gracias
  • -Dadas: 1280
  • -Recibidas: 817
  • Mensajes: 85
  • Nivel: 26
  • Kapu Con poca relevanciaKapu Con poca relevancia
  • Sexo: Masculino
    • Ver Perfil
Re:MONSANTO CONDENADA en FRANCIA por la INTOXICACIÓN DE UN AGRICULTOR !!!!!!!!
« Respuesta #15 en: Junio 17, 2012, 12:23:56 pm »
Yo daría más importancia noticias de este tipo, por dos razones principalmente:

- Mal que les pese, (sobre todo a mucho megaexperto en economía), la comida sigue saliendo del campo. Es fundamental entender lo que se cuece entre surcos de patatas, y saber lo difícil que es poner derechos los tubos de regar. En España con tanto ladrillazo se han dejado de lado los problemas del campo, y la hostia que nos vamos a dar (empezando por la ganadería) va a ser picuda.

- Parte de culpa del estado actual de la agricultura y ganadería la tienen los propios agricultores y ganaderos, que sufren de dos plagas: cazurrismo porqueyolovalguista cazurréico y oportunismo avispao. Y esto da para escribir un libro...

El cuento (hay quien se lo cree) de que Monsanto y similares investigan para obtener variedades más productivas que solucionarán el problema del hambre en el mundo y bla bla bla, es eso: un cuento. La aplastante mayoría de los cultivos actuales se autoesterilizan, lo que significa que el que te proporciona las semillas te tiene cogido por los güebs. Supongamos que siembras 5 hectáreas de cebada (muy poco). Te toca comprar las semillas de la nueva variedad Pharaoxx, Super-Impact o cosas igualmente acojonantes y potentorras. Olvídate de reservar una parte de la cosecha para resembrar el año que viene, y así no tener que comprar semilla nueva para cada cosecha. Las semillas que has comprado se autoesterilizan en poco tiempo, y si el tiempo viene torcido y no te deja sembrar, mal asunto. Tus opciones son o sembrar y jugártela, o no sembrar, perder las semillas y tener que volver a comprarlas. El negocio está montado para que pase lo que pase, tengas cosecha o no, tengas que volver impepinablemente a compar semillas al precio que te ponga el empresote de turno, cuyo interés no está precisamente en que el campo funcione. A Monsanto se le dan particularmente bien estas jugadas.

Otra cosa que también les gusta, y eso sí que va más con este hilo, es el uso y abuso de transgénicos de forma ilegal.
La miel española no se puede exportar por culpa de los transgénicos


http://ecocosas.com/noticias/miel-espanola/


[...]Es imposible controlar el lugar donde las abejas hacen su tan preciado trabajo y, por tanto, es imposible garantizar que el polen no será portador de OGM.
"En 2011, la superficie de maíz MON810 aumentó un 27% y representa 97.300 hectáreas, es decir una cuarta parte de maíz que se cultiva en el Estado español", afirma Ferreirim.Cataluña tiene más del 40% de los campos experimentales de OGM que aún no han sido autorizados.

Este problema con las abejas es sólo una parte de las p*tadas que trae consigo el cultivo de maiz transgénico. Las abejas van donde quieren, pero también va donde quiere el polen del maiz transgénico, y es extremadamente fácil que hibride con variedades autóctonas de maiz. Si tu eres un agricultor que cultiva una variedad autóctona y hay en un radio de unos cuantos bastantes kilómetros una tierra de maiz transgénico, estás apañao. Tu variedad tiene los días contados porque el transgénico es absolutamente dominante (para algo lo han diseñado en laboratorio), y acogota a la variedad más débil. Y si eres agricultor ecológico, mucho peor. Al cultivar un producto ecológico estás obligado a pasar muchos controles que garanticen que es ecológico de verdad (sin pesticidas, abonos químicos, etc.) y que no hibride. Si tu cosecha se ha contaminado con transgénicos, la has cagado porque te obligan a venderla como si fuera un producto no ecológico, a un precio mucho más bajo que no cubre el coste de un cultivo en régimen ecológico.

Y con la miel lo mismo. Las abejas hacen miel con el polen que tengan a mano, y si lo que se encuentran son 200 hectáreas de MON810, mal asunto para el apicultor. Encima esos cultivos tienden a ser ilegales, pero eso parece que les da igual a quienes tienen que controlarlo.

Esta invasión de tierras no le da igual a Monsanto y similares: les encanta, les sume en un éxtasis, les suriveya... Y lo malo es que no se hace nada por evitarlo. La sentencia que se han comido ahora en Francia es sólo una muestra de los atropellos que coeten día a día. Sí, en España o Francia pasan estas cosas, pero en países de monocultivo es mucho peor. Que se lo digan a Argentina, paraíso del monocultivo de soja transgénica...

Si por mi fuera prohibiría directamente todos los transgénicos, limitaría a lo bestia el uso de químicos (abonos, herbicidas, pesticidas...) porque nos estamos cargando los acuíferos y obligaría (bueno, facilitaría) a renovarse al sector porque en el campo hay un dicho:

Ara hondo, echa basura y cágate en los libros de agricultura.

Acompaña eso de que SIEMPRE hay que comprarse un tractor más grande que el del vecino (y un tractor vale como 2 Cayennes), y ya tienes una parte de la receta para el desastre.
Nadie io quetuviera quesr justo.

Currobena

  • Netocrata
  • ****
  • Gracias
  • -Dadas: 84518
  • -Recibidas: 19680
  • Mensajes: 3184
  • Nivel: 462
  • Currobena Sus opiniones inspiran a los demás.Currobena Sus opiniones inspiran a los demás.Currobena Sus opiniones inspiran a los demás.Currobena Sus opiniones inspiran a los demás.Currobena Sus opiniones inspiran a los demás.Currobena Sus opiniones inspiran a los demás.Currobena Sus opiniones inspiran a los demás.Currobena Sus opiniones inspiran a los demás.Currobena Sus opiniones inspiran a los demás.Currobena Sus opiniones inspiran a los demás.Currobena Sus opiniones inspiran a los demás.Currobena Sus opiniones inspiran a los demás.
  • Somos viejos muy pronto y sabios muy tarde.
    • Ver Perfil
Re:MONSANTO CONDENADA en FRANCIA por la INTOXICACIÓN DE UN AGRICULTOR !!!!!!!!
« Respuesta #16 en: Septiembre 20, 2012, 14:08:10 pm »
Sobre los transgénicos y el cáncer en las ratas (y en los humanos):

Citar
Although I generally refrain from posting on Big Ag and relegate the topic to Links, I have a special interest in Monsanto. Last year, I had wanted to devise a list or ranking of top predatory companies, but could not find a way to make the tally sufficiently objective to be as useful in calling them out as it ought to be. Nevertheless, no matter how many ways I looked at the issue, it was clear that any ranking would put Monsanto as number 1. Monsanto has (among other things) genetically engineered seeds so that they can’t reproduce, denying farmers the ability to save seeds and have a measure of financial independence. In 2009, Vandana Shiva estimated that 200,000 farmers in India had committed suicide since 1997, and Monsanto was a major culprit:
 <blockquote>In 1998, the World Bank’s structural adjustment policies forced India to open up its seed sector to global corporations like Cargill, Monsanto and Syngenta. The global corporations changed the input economy overnight. Farm saved seeds were replaced by corporate seeds, which need fertilizers and pesticides and cannot be saved.
Corporations prevent seed savings through patents and by engineering seeds with non-renewable traits. As a result, poor peasants have to buy new seeds for every planting season and what was traditionally a free resource, available by putting aside a small portion of the crop, becomes a commodity. This new expense increases poverty and leads to indebtness.
The shift from saved seed to corporate monopoly of the seed supply also represents a shift from biodiversity to monoculture in agriculture. The district of Warangal in Andhra Pradesh used to grow diverse legumes, millets, and oilseeds. Now the imposition of cotton monocultures has led to the loss of the wealth of farmer’s breeding and nature’s evolution.
Monocultures and uniformity increase the risk of crop failure, as diverse seeds adapted to diverse to eco-systems are replaced by the rushed introduction of uniform and often untested seeds into the market. When Monsanto first introduced Bt Cotton in 2002, the farmers lost 1 billion rupees due to crop failure. Instead of 1,500 kilos per acre as promised by the company, the harvest was as low as 200 kilos per acre. Instead of incomes of 10,000 rupees an acre, farmers ran into losses of 6,400 rupees an acre. In the state of Bihar, when farm-saved corn seed was displaced by Monsanto’s hybrid corn, the entire crop failed, creating 4 billion rupees in losses and increased poverty for desperately poor farmers. Poor peasants of the South cannot survive seed monopolies. The crisis of suicides shows how the survival of small farmers is incompatible with the seed monopolies of global corporations.</blockquote> Monsanto’s seeds can also sterilize wild crops via contamination. And Monsanto routinely sues farmers who wind up having some Monsanto seeds by virtue of seeds from neighboring farms blowing onto their property.
I also know a wee bit about Monsanto because I was on its client team as a very junior investment banker at Goldman in the early 1980s. It was then a specialty chemical company, with the herbicide Roundup as the driver of its profits. The Goldman bankers and analysts were aware that Monsanto was effectively a one-trick pony, and that the St. Louis company was exposed both to the end of its patent and the possibility of Roundup-resistant weeds developing. Monsanto managed to extend the life of its patent both legally and far more important, practically, via the genetic engineering described above. The result is that Roundup has been far and away the most widely used herbicide in the US for over 30 years.
And that little fact makes a newly-released study particularly troubling. The study, by Dr. Joel Spiroux and  Professor Gilles-Eric Seralini, was published in Food and Chemical Toxicology as “Long term toxicity of a herbicide Roundup and Roundup-tolerant genetically has modified maize.” The authors are both members of CRIIGEN (Committee for Research and Independent Information). Per the summary on the CRIIGEN website (furzy mouse):
 <blockquote>For the first time, the health impact of a GMO and a widely used pesticide have been comprehensively assessed * in a long term animal feeding trial of greater duration and with more detailed analyses than any previous studies, by environmental and food agencies, governments, industries or researchers institutes.
The two tested products are in very common use : (i) a transgenic maize made tolerant to Roundup, the characteristic shared by over 80% of food and animal feed GMOs, and (ii) Roundup itself, the most widely used herbicide on the planet. The regulatory approval process requires these products to be tested on rats as a surrogate for humans.
The new research took the form of a two year feeding trial on 200 rats, monitored for outcomes against more than 100 parameters. The doses were consistent with typical dietary/ environmental exposure (from 11% GMO in the diet, and 0.1 ppb in water).
The results, which are of serious concern, included increased and more rapid mortality, coupled with hormonal non linear and sex related effects. Females developed significant and numerous mammary tumours, pituitary and kidney problems. Males died mostly from severe hepatorenal chronic deficiencies. Professor Seralini’s team in the University of Caen is publishing this detailed study in one of the leading scientific international peer-reviewed journals of food toxicology, on line on Sept. 19, 2012.
The implications are extremely serious. They demonstrate the toxicity, both of a GMO with the most widely spread transgenic character and of the most widely used herbicide, even when ingested at extremely low levels, (corresponding to those found in surface or tap water). In addition, these results call into question the adequacy of the current regulatory process, used throughout the world by agencies involved in the assessment of health, food and chemicals, and industries seeking commercialisation of products.</blockquote> The difference between this study and most studies of toxicity is the duration of the exposure. Analyses for regulatory purposes are only 3 months in length, while this was two years (which is pretty close to a normal rat lifespan, or at least for rats as pets). The sample size, 200 animals, is large enough that the findings can’t be dismissed casually. CRIIGEN, a not for profit with a large roster of scientific advisors, is making an aggressive push and launching a related book and documentary. But CRIIGEN can’t be depicted as knee jerk anti GMO. In an interview, Dr. Spiroux stressed that he approved of the use of transgenic GMOs to produce medication, such as insulin, but that he and other  CRIIGEN members are opposed to “pesticides plants that are agricultural GMOs and above all are poorly evaluated.” And he is far from alone. A burger eating buddy (as in no sanctimonious health foodie) who is a biomedical engineer whose first job was with the NIH would get agitated on the subject of GMOs, complaining it was a mass scale, uncontrolled experiment on the public at large. He even tried avoiding GMOs but found it too difficult and gave up.
But from my perspective, the more troubling part is the finding of Roundup toxicity. As the study suggests, Roundup is pervasive, it’s even in the water. If it is toxic to the degree this analysis suggests, we may be at the beginning of a large scale legal battle, similar to the suits against Big Tobacco, where the science was initially disputed but the link between smoking and lung cancer was eventually confirmed.
The problem is that if the study’s findings are valid, it will be hard to stuff this evil genie back in the bottle. But Europeans, particularly the French, have long been leery of GMOs and Big Ag generally, and this study may be the opening salvo in a serious pushback effort.
Update 4:30 AM: Below is the published article. Be sure to look at the photos.


http://www.nakedcapitalism.com/2012/09/new-study-finds-severe-toxic-effects-of-pervasively-used-monsanto-herbicide-roundup-and-roundup-ready-gmo-corn.html

Según el estudio, el riesgo de cáncer en las ratas aumenta si se alimentan de  transgénicos. Adjunto enlace a la fuente original:

Long Term Toxicity of  Roundup Herbicide...">[/size]Long Term Toxicity of  Roundup Herbicide...


Y un crítica estadística:

Citar
With others, I made some comments for the press about the recent paper (abstract, figures and tables freely available here) on cancer in rats fed GM maize and Monsanto's Roundup pesticide.
 [ Full paper should also be available here].
Whatever the truth about GMOs, this is not a great contribution to the debate.  The paper is not well written, to say the least, with phrases such as “In females, all treated groups died 2–3 times more than controls, and more rapidly”  in the abstract.  The Methods section gives a whole lot of detail about some complex secondary method, but nothing on the analysis of the primary outcome data, presumably tumour incidence over time. 
If we assume the experiment was carried out appropriately, the crucial flaw was only having 20 control rats, 10 in each group, so that it is (predictably) almost impossible to show statistically significant differences, since the control rats would have been expected to develop tumours too.  In fact no formal statistical tests are carried out, and one does not have to do much maths to understand that statements about ‘30% of male control rats’ actually mean ‘3 out of 10’.


http://understandinguncertainty.org/rats-and-gm

Si algún forero con conocimientos de estadística avanzados puede arrojar algo más de luz en este tema tan importante, los compañeros le estaremos muy agradecido.   :)
Estoy cansado de darme con la pared y cada vez me queda menos tiempo...

NosTrasladamus

  • Global Moderator
  • Netocrata
  • *****
  • Gracias
  • -Dadas: 18287
  • -Recibidas: 25901
  • Mensajes: 3452
  • Nivel: 620
  • NosTrasladamus Sus opiniones inspiran a los demás.NosTrasladamus Sus opiniones inspiran a los demás.NosTrasladamus Sus opiniones inspiran a los demás.NosTrasladamus Sus opiniones inspiran a los demás.NosTrasladamus Sus opiniones inspiran a los demás.NosTrasladamus Sus opiniones inspiran a los demás.NosTrasladamus Sus opiniones inspiran a los demás.NosTrasladamus Sus opiniones inspiran a los demás.NosTrasladamus Sus opiniones inspiran a los demás.NosTrasladamus Sus opiniones inspiran a los demás.NosTrasladamus Sus opiniones inspiran a los demás.NosTrasladamus Sus opiniones inspiran a los demás.
    • Ver Perfil
Re:MONSANTO CONDENADA en FRANCIA por la INTOXICACIÓN DE UN AGRICULTOR !!!!!!!!
« Respuesta #17 en: Octubre 08, 2012, 10:48:43 am »
Curioso cómo los políticos americanos presionan al Tribunal Supremo para que no examinen/cuestionen la validez y el alcance de las patentes de esta empresa... una vez más el modus operandi habitual de esta mafia legalizada: mezclo mi mierda modificada genéticamente con otras semillas y luego mando a los inspectores a hacer caja o mis abogados le romperán las piernas a tu granja...

http://science.slashdot.org/story/12/10/08/0551231/supreme-court-to-decide-if-monsanto-gmo-patents-are-valid

Citar
tomhath writes with this exerpt from a Reuters story: "The U.S. Supreme Court agreed Friday to hear an Indiana farmer's appeal that challenges the scope of Monsanto Co.'s patent rights on its Roundup Ready seeds. Mr. Bowman bought and planted 'commodity seeds' from a grain elevator. Those soybean seeds were a mix and included some that contained Monsanto's technology. The Supreme Court agreed to hear the case over the objections of the Obama administration, which had urged the justices to leave the lower court rulings in place."

After all, the manufacture, distribution and use of Monsanto's GM product is presumably regulated by some governmental agency? I tend to think that FDA is involved, at least? Monsanto's seed got onto that farmer's land without his knowledge or consent, and the potential damages he could suffer as a result of Monsanto's technology being inadvertently deployed on his land are demonstrably quite large. The ultimate fault is Monsanto's, for failing to adequately control their genetically modified produce's growth and proliferation.
« última modificación: Octubre 08, 2012, 10:57:10 am por NosTrasladamus »
No es signo de buena salud el estar bien adaptado a una sociedad profundamente enferma

Tags:
 


SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal